Team: Eredivisie
Locatie: Country Hall, Luik (België)

Statistieken

ZZ Leiden komt er niet aan te pas in Luik

Na de forse nederlaag tegen Telenet Giants Antwerp heeft Zorg en Zekerheid Leiden vrijdagavond opnieuw dik klop gehad. RSW Liège Basket nam met de 94-65 overwinning revanche voor de nederlaag in Leiden. Vooral de start was niet om over naar huis te schrijven. Na vier minuten keek de Leidse ploeg al tegen een 12-0 achterstand aan.

Zorg en Zekerheid Leiden moest het in Luik stellen zonder Roeland Schaftenaar, die met een rugblessure thuis was gebleven. Waar RSW Liège Basket scherp aan de wedstrijd begon, zo moeilijk had Zorg en Zekerheid Leiden het in de openingsfase. Na drie minuten zag coach Doug Spradley zich al genoodzaakt om bij een 10-0 achterstand een time-out te nemen.

Aanvankelijk sorteerde dat geen effect, want de ploeg uit Luik denderde door naar een 20-2 voorsprong. Vanaf dat moment begin het wel iets beter te lopen, al liep Zorg en Zekerheid Leiden nauwelijks iets in. Na 10 minuten spelen gaf het scorebord 28-10 aan. Niet alleen was het schotpercentage niet goed verzorgd, Liège Basket was in de rebound ook oppermachtig (uiteindelijk 49 om 24, waarbij Liège Basket meer aanvallende rebounds pakte dan Zorg en Zekerheid Leiden verdedigende rebounds).

In het tweede kwart bood Zorg en Zekerheid Leiden wel meer weerwerk. Niet via Luuk van Bree of de Amerikanen Alex Gross en Tajion Jones (allebei 0 punten in de eerste helft), maar via Maarten Bouwknecht. Probleem was echter dat Liège Basket de gaten in de Leidse verdediging goed wist te vinden. Vooral E.J. Anosike en Olivier Troisfontaines lieten zich voor rust gelden. Zorg en Zekerheid Leiden had nog wel geluk dat Angel Rodriguez al snel tegen zijn derde persoonlijke fout opliep. Op slag van rust miste Marijn Ververs een open lay-up en dat was exemplarisch voor het spel in de eerste helft die met een stand van 47-27 werd afgesloten.

Ook na rust veranderde het spelbeeld niet. Liège Basket bleef de wedstrijd domineren. Af en toe waren er fases dat Zorg en Zekerheid Leiden even liet zien dat de ploeg wel degelijk goed kan basketballen, alleen waren die fases niet al te lang. Halverwege het derde kwart kwam de Leidse formatie van een 22 punten achterstand terug naar 17 punten (60-43), maar de run werd meteen weer tenietgedaan door driepunters van Jamelle Hagins en Anthony Cambo. In het derde kwart was Zorg en Zekerheid Leiden niet dichterbij gekomen. Liège Basket was nog wat verder uitgelopen naar 77-45.

Die achterstand liep nog op naar 36 punten (88-52), waarna Zorg en Zekerheid Leiden ineens doorkwam met een 0-11 run. Lucas Kruithof schoot onder meer twee drietjes binnen. Dat het uiteindelijk 94-65 werd, is voer voor de statistici. Voor de indeling in de Nederlandse play-offs maakte het niet uit. Zorg en Zekerheid Leiden zal als tweede Nederlandse ploeg eindigen, tenzij de Leidse formatie de laatste twee wedstrijden (woensdag thuis tegen Oostende en volgende week vrijdag bij Charleroi) weet te winnen en Heroes Den Bosch de laatste twee duels verliest.

Luuk van Bree werd met 15 punten topscorer. Maarten Bouwknecht kwam tot 14 punten.