Team: Eredivisie
Locatie: Sporthal Alverberg, Hasselt (België)

Statistieken

ZZ Leiden boekt eerste uitzege in Elite Gold

Op vrijdagavond heeft Zorg en Zekerheid Leiden de eerste uitzege in de Elite Gold geboekt. Hubo Limburg United kwam na rust (30-39) nog sterk terug, maar aan het einde stonden die negen punten verschil weer op het bord: 66-75.

Zorg en Zekerheid Leiden, waar Roeland Schaftenaar weer in de basis stond, opende in Hasselt sterk met twee driepunters op rij van Tajion Jones. Limburg United, dat Maxime de Zeeuw en Osun Osunniyi moest missen, kwam echter goed terug. Niet aan de hand van schutter Jonas Delalieux, want die kwam niet verder dan twee punten. Het weerwerk kwam van Toon Ceyssens en Jarne Lesuisse. Na een dunk van Brock Gardner scoorde Marijn Ververs 12-14. Tevens maakte Ververs al zijn tweede fout, waardoor hij vervangen moest worden door Maarten Bouwknecht. Ondertussen scoorde zowel Schaftenaar als Jones: 12-18 en time-out Limburg United. Het eerste kwart eindigde bij 15-20.

In het tweede kwart kon geen van beide ploegen aanvankelijk afstand nemen. Om en om werd er gescoord, totdat Jones een steal omzette in een lay-up voor 25-28. Na een Belgische time-out kreeg Bouwknecht een lay-up in de schoot geworpen voor 25-30. In de laatste anderhalve minuut voor rust bracht Zorg en Zekerheid Leiden het verschil op 9 punten: 30-39. De teller bij Jones stond op dat moment al op 16.

De eerste drie minuten van het derde kwart waren overduidelijk voor Zorg en Zekerheid Leiden. Luuk van Bree scoorde twee driepunters en een normale field goal, waarna Gardner opnieuw doorkwam met een dunk voor 33-49. Coach Raymond Westphalen nam een time-out en wisselde zijn vijf na rust startende spelers. Dat pakte goed uit, want nog geen minuut later was het de beurt aan Doug Spradley om een time-out te nemen bij een stand van 39-49. Lange tijd wist Zorg en Zekerheid Leiden de marge rond de 10 punten te houden, maar mede door drie gemiste vrije worpen van de Leidse formatie kreeg Limburg United weer hoop. Helemaal toen Anthony Lambot met een driepunter voor 51-56 tekende.

De start van het vierde kwart was rommelig. Limburg United had ook gekozen voor een fysieke aanpak, iets waar Zorg en Zekerheid Leiden tegen Liège Basket ook al veel moeite mee had. Alex Gross, die vrij onzichtbaar was, zorgde met twee rake vrije worpen nog wel voor 54-58, maar halverwege het kwart was het weer gelijk: 58-58. In een aanval die bijna 24 seconden duurde, knalde Schaftenaar een driepunter binnen. Zijn voorbeeld werd even later gevolgd voor Van Bree en Jones: 59-6 met nog iets meer dan drie minuten te spelen. Gardner werd regelmatig op de lijn gezet, waarbij hij steeds de tweede vrije worp miste. Bij de tweede keer pakte Schaftenaar de aanvallende rebound om vervolgens een assist te geven aan Ververs voor 61-73 en nog 40 seconden te spelen.

Na een time-out van Limburg United, na twee rake vrije worpen van Clifford Hammonds, wilde Spradley de bal op de aanvallende helft innemen. Echter, het was zijn time-out niet, dus die keuze had hij niet. Waarop Spradley dan zelf ook een time-out aanvroeg. Myles Cale, de topscorer aan Belgische zijde met 19 punten, was nog wel succesvol van buiten de driepuntslijn. Gardner benutte vervolgens wel twee vrije worpen om de eindstand op 66-75 te bepalen. Het was de tweede keer dit seizoen, en vorig seizoen meetellend zelfs de vierde keer, dat Zorg en Zekerheid Leiden Hubo Limburg United een nederlaag bezorgde.

Tajion Jones werd topschutter bij Zorg en Zekerheid Leiden met 21 punten, gevolgd door Luuk van Bree met 14 punten. Brock Gardner (12) en Marijn Ververs (10) zaten ook in de dubbele cijfers. De onbetwiste man of the match was echter Roeland Schaftenaar met 7 punten, 8 rebounds en 7 assists.

Zorg en Zekerheid Leiden kan zich nu gaan voorbereiden op de thuiswedstrijd op 20 april tegen Telenet Giants Antwerp.