Team: Eredivisie
Locatie: Lotto Arena, Antwerpen (België)

Statistieken

ZZ Leiden moet na rust passen

Zorg en Zekerheid Leiden is er ook in de tweede wedstrijd in België niet in geslaagd om met een overwinning huiswaarts te keren. Na een sterke eerste helft (43-48) kon de Leidse ploeg zich na rust niet ontworstelen aan de druk van Telenet Giants Antwerp. Het werd uiteindelijk 85-73 voor de Belgische nummer twee.

Zorg en Zekerheid Leiden moest het in elk geval stellen zonder de geblesseerde Roeland Schaftenaar, die zich nog wel had omgekleed. Dit betekende dat Alex Gross weer in de startende vijf was opgenomen, evenals Lucas Kruithof.
Telenet Giants Antwerp pakte meteen een 4-0 voorsprong, maar daarna was het kanon van Luuk van Bree warmgedraaid. Van de eerste 9 Leidse punten kwamen er 7 van Van Bree. Daarna begon Tajion Jones zich ook met de score bemoeien. Een paar wedstrijden op rij liet het schot Jones in de steek, maar daar was zeker in de openingsfase weinig van te merken: 7 punten in het eerste kwart. Zorg en Zekerheid Leiden nam de leiding over en via een driepunter van Maarten Bouwknecht werd het eerste kwart met een 23-24 voorsprong afgesloten.

Bij de start van het tweede kwart pakten Van Bree en Bouwknecht opnieuw uit met driepunters: 25-30. Gross, die vandaag jarig was, bekroonde een sterke fase met 15 punten in de eerste helft. Zorg en Zekerheid Leiden pakte tot twee keer toe een voorsprong van 9 punten (32-41 en 34-43), maar vergat om de Belgische formatie op een grotere achterstand te zetten. Een verre driepunter van Rasir Bolton, in het rustsignaal, betekende slechts een 43-48 voorsprong.

Ondanks een nieuwe score van Gross kwam Telenet Giants Antwerp na drie minuten naast Zorg en Zekerheid Leiden: 50-50. Jones bracht de leiding nog een keer terug met een driepunter, maar daarna bezweek Zorg en Zekerheid Leiden onder de druk van de Belgische formatie. Zo liep Marijn Ververs in de zesde minuut, na een turnover, tegen zijn vierde persoonlijke fout aan. Antwerp Giants pakte een voorsprong van 8 punten (67-59), maar na een driepunter van Jones en twee rake vrije worpen van Gross was het vlak voor het einde van het derde kwart 67-64. Jo van Buggenhout zorgde met een driepunter voor de laatste score van het derde kwart (70-64) en Zorg en Zekerheid Leiden wist dat het moest aan zien te haken.

Daar leek het even op. Een driepunter van Jean-Marc Mwema werd gevolgd door een floater van Van Bree en een driepunter van Bouwknecht voor 73-69. Meteen pakte Ivica Skelin een time-out. Zorg en Zekerheid Leiden kreeg nog een kans om dichterbij te komen, maar een turnover van Bouwknecht leverde hem ook een onsportieve fout op. Toen Zorg en Zekerheid Leiden even later een overtreding van de schotklok beging en Bolton zijn 23ste punt scoorde, was het wel gedaan met de Leidse formatie. Gross liep drie minuten voor tijd tegen zijn vijfde fout aan. Telenet Giants Antwerp verzaakte vervolgens niet aan de vrije worplijn: 85-73.

Alex Gross werd topschutter met 21 punten. Luuk van Bree kwam tot 19 punten. Tajion Jones was goed voor 15 punten. Maarten Bouwknecht kwam met 11 punten ook nog in de dubbele cijfers. De enige andere Leidse speler die nog scoorde, was Brock Gardner met 5 punten. Gardner werd toprebounder met 6 stuks. Marijn Ververs deelde 5 assists uit.